El projecte contempla també la redistribució de l’espai que passa d’un a tres habitatges independents
Manel Pérez Jové, amb un treball de rehabilitació energètica d’un habitatge de Seròs que data del 1850, ha estat el guanyador del XIV Premi Edifica que atorga el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Lleida (CATL), en col·laboració amb l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (EPS-UdL) i amb el patrocini de MUSAAT; als projectes de Fi de Grau en Arquitectura Tècnica i Edificació d’aquesta universitat. El jurat també ha atorgat un accèssit a Núria Quejido Garriga per un treball en què fa un estudi de viabilitat tècnica i econòmica d’una construcció de fusta integrada sobre antigues ruïnes.
El projecte de Pérez, titulat “Rehabilitació energètica integral amb ampliació del nombre d’habitatges”, s’ha centrat a resoldre el problema de l’elevat consum d’energia primària no renovable que tenia l’edifici i, a més, ha ampliat el nombre d’habitatges de la construcció que han passat d’un a tres. Per generar energia elèctrica renovable, s’han col·locat un sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior en façanes, cobertes i en el sostre. També s’ha substituït la fusteria de fusta i vidre senzill per fusteria d’alumini amb doble envidriament i cambra d’aire, reduint així les despeses energètiques. A banda, s’ha dotat la construcció d’instal·lacions d’aerotèrmia que extreuen l’energia ambiental continguda en l’aire mitjançant un cicle termodinàmic que aporta calefacció a l’hivern, refrigeració a l’estiu i aigua calenta durant tot l’any. A més, s’han incorporat plaques fotovoltaiques per aconseguir generar energia elèctrica d’autoconsum, disminuint així les emissions globals i les despeses. Finalment, Manel Pérez ha dividit la casa en tres habitatges: un individual de Planta Baixa, on ha situat zones comunes, un altre a la planta primera i l’altre a la segona. El projecte, que ha estat dirigit pel professor del departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial Xavier Fermín, ha tingut molt en compte la incorporació de solucions constructives, com les cobertes vegetals, que disminueixen l’impacte ambiental. El projecte guanyador és un projecte pioner en l’àmbit sostenible i vol servir d’inspiració per futurs projectes, tant d’obra nova com de rehabilitacions en el món rural. Pérez, que és graduat en Arquitectura Tècnica i Edificació, s’endú 500 euros en metàl·lic, 500 euros en visats d’intervencions professionals al CATL i la col·legiació gratuïta durant un període de dos anys.
Pel que fa a l’accèssit, la guanyadora és Núria Quejido amb el treball “Estudi de viabilitat tècnica i econòmica d’una construcció de fusta integrada sobre antigues ruïnes”. El projecte planteja la viabilitat de construir una casa de fusta integrada sobre unes antigues ruïnes i amb un ús relacionat amb l’oci i la degustació vinícola. Quejido ha demostrat en el seu estudi que escollint els materials i colors adients, fent un disseny respectant el volum de les ruïnes i respectant l’entorn i integrant l’edifici en el paisatge, la realització d’aquest projecte és perfectament viable. Quejido ha implementat solucions constructives compatibles amb la unió de la tàpia amb la fusta i ha fet una anàlisi de l’eficiència energètica i econòmica de l’actuació; una anàlisi que té bons resultats gràcies al seu sistema passiu que redueix la demanda de l’edifici i les seves instal·lacions a partir de fons renovables. El treball de Núria Quejido ha estat dirigit pel professor del departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de l’EPS-UdL Frederic Lorente. El premi són 250 euros i un any de col·legiació gratis al CATL.
El jurat del XIV Premi Edifica estava format per dos professors de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, EPS-UdL, i dos representants del CATL. El guardó pretén estimular la confecció de Treballs de Fi de Grau de qualitat i, alhora, donar les eines per publicitar i donar a conèixer l’alt nivell de l’alumnat.