Notícies

L’arquitectura tècnica es feminitza

Gairebé la meitat dels professionals del sector menors de 30 anys ja són dones

L’arquitectura tècnica està arribant a la paritat entre els professionals menors de trenta anys, de manera que com més joventut, més dones hi ha en aquest sector històricament masculí. Segons l’estudi “Perspectiva professió 2020” el 64% dels arquitectes tècnics tenen entre 36 i 55 anys (un 56% entre els homes) i el 27% tenen menys de 35 (un 15% entre els homes). Per contra, només l’11% de les dones tenen més de 55 anys. Es tracta d’una dada important, ja que aquesta ha estat una professió històricament masculina, tal com ho demostra el fet que, precisament, el 89% dels arquitectes tècnics majors de 55 són homes. Aquestes són algunes de les dades que destaquen les arquitectes tècniques lleidatanes Glòria Aldavert Tomàs i Neus de Miguel Pérez, membres de la Comissió d’Igualtat de Gènere de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya.

D’altra banda, Marga Bernadó – arquitecta tècnica col·legiada a Lleida des del 1999 – amb les seves col·legues Roser Sala i la jove Sandra Llasera (col·legiada el 2019), van participar en la taula “L’Arquitectura Tècnica amb perspectiva de gènere”, organitzada pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Lleida (CATLL) en motiu del Dia Internacional de les Dones. Un acte amb testimonis intergeneracionals en què Roser Sala, la més veterana i col·legiada des del 1973, va posar en comú la seva experiència amb les seves companyes més joves Bernadó i Llasera.

“Ara, però, la situació està canviant i hi ha la necessitat de destacar el treball fet per les arquitectes i visibilitzar les diferents maneres d’exercir la professió considerades tradicionalment com a “menors” i promocionar les dones com a promotores, constructores i usuàries”, diu Aldavert. De Miguel assegura que “un dels reptes actuals és arribar als llocs de decisió de les empreses, ja que per exemple en les grans empreses de construcció les dones tenim posicions delegades, però no som a dalt de tot, amb càrrecs de direcció d’obres o coordinació de seguretat. Tenim posicions de responsabilitat, però encara no tenim càrrecs de presa de decisions en grans empreses del sector”. Totes dues coincideixen que, segons l’estudi, encara “els homes cobren un 17% més de sou que les dones. A més, hi ha una bretxa salarial per raó d’edat: les dones cobren un 21% menys que els homes quan tenen més de 40 anys i, els homes amb fills tenen un salari un 17% superior que les dones amb fills.” També coincideixen que, encara avui, les dones prefereixen treballar en llocs de l’administració abans que a l’exercici lliure de la professió “perquè permet una millor conciliació amb la vida familiar”.

La jornada va començar amb la benvinguda conjunta del president del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Lleida (CATLL), Josep Torres; el president del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona, Celestí Ventura i la presidenta del Consell Català de l’Arquitectura Tècnica, Teresa Arnal. Tot seguit, via streaming a partir de les 18 hores, Gemma Voltas, assessora financera EFPA-LCCI-ESC va parlar de “Finances personals en femení: descobreix les habilitats financeres” i, després, l’arquitecta tècnica i cap d’obra Marta Cabanillas va presentar la plataforma “Construïm juntes”; una associació sense ànim de lucre destinada a la visibilització de la dona en el sector de la construcció que ella mateixa presideix. Finalment, i per cloure el primer bloc de la jornada, es va presentar l’obra de Lily Brick “L’arquitecta tècnica a l’obra”.

La jornada va cloure a les 20 hores amb un còctel amb els assistents.

Últimes Notícies

Twitter?

timeline mini

instagram?

timeline mini