Notícies

L’arquitecte tècnic Jesús Arribas viatja a Burkina Faso per supervisar la construcció d’un centre mèdic

L’edificació de l’Emsimision Training Center a Ouagadougou és un projecte de cooperació internacional de la Fundació Lleida Solidària

Jesús Arribas, arquitecte tècnic del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Lleida i cooperant de l’ONG Fundació Lleida Solidària (FLS), viatjarà el pròxim dimarts, 23 de novembre, a Ouagadougou amb l’objectiu de supervisar les fases 3 i 4 de la construcció de l’Emsimision Training Center, un centre mèdic situat al sector 17 del districte de Boulmiougou de la capital de Burkina Faso, que s’està duent a terme en aquesta ciutat de l’Àfrica occidental.

Arribas s’ha reunit avui amb el president del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Lleida, Josep Torres, i el president de la FLS, Jordi Arqué, per fer-los partícips dels detalls de les accions que es duran a terme durant el viatge de cooperació centrat, bàsicament, en supervisar la fabricació de 10.000 blocs de terra comprimida per al nou edifici d’hospitalització realitzats amb la màquina Hydraform que va donar fa uns anys la fundació lleidatana; una acció que correspon a la tercera fase del projecte subvencionada per l’ajuntament de Lleida.

Pel que fa a la quarta fase, Arribas inspeccionarà els fonaments del que serà un taller de fabricació de sabons, gel hidroalcohòlic i mascaretes que ocuparà a dones en perill d’exclusió, emmarcat en un projecte finançat específicament per a l’empoderament de la dona. El projecte té dues fases. La primera és la construcció d’un taller de 32 m2 dins del recinte del centre mèdic. Paral·lelament es faran jornades de formació en fabricació de sabons (d’ús general, de bany, antisèptics i dermoprotectors, gels hidroalcohòlics i mascaretes lluita contra la Covid-19) i es comprarà maquinària i material per a poder fabricar-los. En la segona fase es construiran dos punts de venda a la part exterior del mur perimetral del centre i es formarà les dones en gestió econòmica cooperativista perquè es comercialitzin els productes fabricats.

Un centre mèdic sostenible

El projecte d’aquest centre mèdic pretén millorar la qualitat de vida dels habitants de la zona, facilitant-los l’accés a una atenció sanitària adequada, especialment a les dones i els seus fills. L’edifici té un disseny singular basat en criteris bioclimàtics i, gràcies als materials emprats, afavoreix una temperatura més confortable sense cap despesa energètica.

La construcció d’aquest espai de salut és un projecte impulsat per l’ONG dels arquitectes tècnics lleidatans que es fa amb sistemes sostenibles, blocs de terra comprimida i superabobe. L’objectiu és impulsar el dret a la salut i en especial el dret al propi cos, els drets sexuals i els drets reproductius de les dones de Boulmiougou, alhora que s’impulsen els drets econòmics, socials i culturals de la dona burkinesa a través de l’accés als serveis de salut, fonamentant el dret a la salut, i alhora l’educació, en especial la relacionada amb la professió mèdica, incrementant el nombre de dones metges. A més, es vol contribuir a la prevenció, la detecció i l’erradicació de la violència masclista en totes les seves formes (física, sexual, psicològica, econòmica i institucional), molt present a Burkina Faso, a través d’un accés garantit i no discriminatori als centres de salut. Finalment, es vol fomentar la sostenibilitat ambiental i el desenvolupament sostenible en aquest districte de Boulmiougou amb els materials per construir el centre mèdic.

Últimes Notícies

Twitter?

timeline mini

instagram?

timeline mini